Põnevad maitserännakud

funktsionaalne toit
Tänu minu lõputule vaimustusele Kreeta rikkalikust ajaloost ja kultuurist armastusele oliivipuu vastu viib elu kokku kaasmaalastega, kellega teadmisi jagada on puhas rõõm.
15. detsembril kutsus mind toitumisnõustaja, toitumisterapeut ja koolitaja Elis Nikolai-Vendla kinnises grupis rääkima oliiviõlist: oliivipuust, pressimise traditsioonist ja loomulikult ka sellest, miks oliiviõli kreetalaste elus nii tähtsal kohal on. Saime selge pildi sellest, et miks on just ekstra-väärisoliiviõli ainus kasulik; millele tasub etiketil tähelepanu pöörata, kui palju on oliiviõli kasutamise viise, mis rolli mängivad polüfenoolid.

Kuna just Koroneiki oliivisordis leidub kõrgem hulk polüfenoole, mis vähendavad südame- ja vähihaiguste riski, siis pidin eriti oluliseks välja tooma, et just Kreeka oliiviõlid on polüfenoolirikkamad. Euroopa Liidu polüfenoolide tervislik piirmäär on 250mg / kg. 74% Kreeka ekstra-väärisoliiviõlides on polüfenoolide keskmine kontsentratsioon 482mg / kg. Teadlased analüüsisid 2500 oliivisorti üle maailma ja avastasid, et Koroneiki oliivides on kõige kõrgem Oleatseiini sisaldus. Oleatseiin on võimas põletikuvastase ja antimikroobse toimega polüfenool-antioksüdant. Siit on ka kreeta teadlase A. Kiritsakise mitmeaastase uurimistöö põhjal välja toodud järeldus: Kreeta oliiviõli on funktsionaalne toit - toit, mis sobib tervise hoidmiseks ning seeläbi heaolu suurendamiseks.

Kas oled Koroneiki sordist pressitud oliiviõli maitsnud? Saad seda teha nagu tõeline sommeljee:

  • Kalla 2 spl õli väiksemasse klaasi
  • Hoia paar minutit käsi klaasi peal, las õli soojeneb veidi
  • Raputa klaasi kergelt
  • Pista nina klaasi, pane silmad kinni. Mida tunned? Looduslikke aroome, eks? Artišoki ja rohelise mandli noote, tomatilehtede ja värskelt niidetud muru lõhnu. Mõni võib tunda rohelise banaani aroome.
  • Tee lonks. Kas kurgus kipitab, tekib köha? Väärtuslikud polüfenoolid mängus! Ehk tekib kerge piprane järelmaitse..
Kui maitsed mitut oliiviõli, söö vahepeal tükike Granny Smith õuna või tee lonks mineraalvett. Et maitsemeeli neutraliseerida.

Nüüd kõige põnevam osa - oliiviõli loovalt kokkamises kasutada! Ideid on miljon!

Kommentaarid

Email again:

Eelmine

faktidoliiviolist
11 teaduslikult tõestatud fakti ekstra-väärisoliiviõli kohta

Järgmine

elukreetal
Elu Kreetal. Eelised. Vol.4

Jaga seda artiklit