Happesus ΟΞΥΤΗΤΑ (oksítita)

happesus
Teadlik toituja on ehk kursis, kui olulist rolli mängib extra virgin oliiviõli puhul happesus. Olenemata sellest, mis maalt õli pärit on ja mis taaras see säilib...
Oliiviõli happesus on oleiinhappe protsent 100g kohta. Ideaalis ei tohiks extra virgin oliiviõli happesuse tase ületada 0.8%.

Tähtis on, et happesus oleks pudelil märgitud. Sest see mõjub otseselt meie tervisele. Nagu me kunagi ei paneks diislit bensiiniautosse, nii ka happesusega - kui see on kõrgem kui 0.8, pole toode enam tervislik.

Juba koristusjärgus oksüdeerivad oliivid õhu ja kõrge temperatuuri mõjul väga kiiresti. Oksüdeerimisprotsessi vähendamiseks on vaja korjatud saaki võimalikult kiiresti töödelda. Kuid kõik tootjad ei saa seda endale lubada kuna see on väga kallis. Nii jäävad korjatud oliivid kottides seisma - mida kauem pressi alla ei satu, seda happelisemaks muutub oliiviõli.

Oksüdatsioon aga mõjutab otseselt kvaliteeti: tekib ebameeldiv terav järelmaitse, lähevad kaduma mõned õli põhikomponendid, samuti rasva lagundavad vitamiinid ja isegi rasvhapped. Ja kõige tähtsam: kõrge happesusega oliiviõlis võib esineda tervisele kahjulikke aineid.

Seetõttu on äärmiselt oluline, et oliiviõli jõuaks sinu söögilauale otse tootjalt. Nii saad kindel olla, et pudelil märgitud happesus on õige. Kui aga toode on käinud mitme käe läbi, tähendab see seda, et õli on ühest taarast teisse ümber kallatud, ja esialgsest happesusest enam rääkida ei saa. Lisaks ei tea lõpptarbija, mis tingimustel on vahendajad oliiviõli ümber kallanud, kui palju hapnikku protsessis õli sisse sattus, kui kaua oliiviõli lahtisena hoiti jne.

Kuidas saab oliiviõli kvaliteedis kindel olla? Vaata, et pudelil oleks märgitud tootja, regioon, oliivisort ja loomulikult happesus. Tee kindlaks, et see on ekstra neitsioliiviõli ja vaata villimise kuupäeva.

Mida madalam happesus, seda väärtuslikum / tervislikum on oliiviõli. Muide, extra virgin sobib praadimiseks temperatuuril kuni 180C.

Püsi terve ja naudi oma terviklikkust, tehes valikuid, mille eest keha tänab Sind.

P. S. Mahetoote puhul pole kohustuslik happesust märkida. Oluline, et oleks BIO märgistus.

Kommentaarid

Email again:

Eelmine

väepaigad
Väepaigad päikesesaarel

Järgmine

Extra Virgin oliiviõli peensused

Jaga seda artiklit